Twintig pond voor veertig kilometer Egypte

///Twintig pond voor veertig kilometer Egypte
Twintig pond voor veertig kilometer Egypte2016-11-09T09:37:31+00:00

Thom Geurts

Samenleven is ruilen. Voor een ruil moet je minstens met z’n tweeën zijn. En je moet allebei weten welk voordeel je met de ruil haalt. En daarvoor moeten de ruilobjecten tot een gemeenschappelijke noemer worden herleid. De verschillen tussen de dingen strijken we weg om ze te kunnen ruilen. Geen probleem als een ruil incidenteel is. Maar een groot probleem als alles altijd ruilbaar moet wezen. Daartoe beschikken we over geld. Geld stelt mensen in staat om altijd alles met elkaar te ruilen. Geld maakt het mogelijk om de Zonnebloemen van Van Gogh te vergelijken met zakjes friet. Als de Zonnebloemen zestig miljoen kosten, is dat ongeveer dertig miljoen zakjes friet. Ongeveer vijfentwintig miljoen zakjes friet met mayonaise. Op het eerste gezicht laat de prijs het verschil tussen de dingen zien. Maar eigenlijk verdwijnt dat verschil achter het geld.

Egyptische ponden. Adressen. Nokia. Agenda. De drogist (iemand waarschuwde me voor het drinkwater). Een reis als een project. Uitgerekend wat het kost en wat het oplevert. Recht op het doel af. Vliegtijden. Inchecken. Twintig kilo. In het donker en in de diepte ligt de grootste stad van Afrika. Vijftien miljoen mensen: een matras van lichtjes. Een verlichte raderboot draait over de Nijl. Daar ligt het reisdoel. Al Qahira.

De doelgerichtheid duurde tot en met de landing. Dan knapt het elastiek van de eenvormige waardestandaard. De tijd houdt op in één richting achter geld aan te lopen. Alles beweegt door elkaar. De eerste gewaarwording is de geur. Verbrand rubber. Benzinedampen van miljoenen auto’s. Skoda’s, Lada’s, Renaultjes-6. De cilinders een beetje geholpen zodat ze wat scherper lopen. Maar ook de natte houtskool van de stookplaatsen van de lui die al eeuwen hun leven opmaken in het stof aan de rand van de stad.

Verder lezen:

Thom Geurts, Vormen van leegte, Een kleine catalogus van levenskunst, Tilburg, 2016, 92 p., softcover, geïllustreerd, € 17,50 (exclusief verzending), ISBN 978-90-825727-0-4.

Bestellen via info@waardegerichtleren.nl of via de contactknop van deze site.

MENU