Rein

Rein2016-11-09T09:37:32+00:00

En bij de heldere tonen van een vijfstemmig koraal werd ik in de zachtste, blankste armen met rustige vleugelslagen opwaarts gevoerd. (Belcampo, Het grote gebeuren)

Mijn verheffing begon met een gelukje.

Gewoonte getrouw had ik mijn toneelkijkertje meegenomen. Natuurlijk: mijn ogen worden oud. Maar mijn ziel wordt ook ouder en moet zich beperken tot de microkosmos van het detail. Met een toneelkijkertje zie je mimiek. Het leven zit in een rimpeltje dat zich plooit door emotie. Een schokje in de opslag van een oog, de frons, het draaien en knikken van het hoofd, de bewegingen van de vouw tussen mondhoek en wang, de lippen. Die kleine wereld moet gezien worden! Hier wint film het definitief van toneel. Maar mijn toneelkijkertje rekt deze strijd nog even.

Toch had ik dit keer mijn kijkertje niet nodig voor een oppervlakkige optische aai over het gelaat van de speler. Ik zat in de grote zaal. Vierde rij. Precies voor het midden van het toneel. Maar ik had het toch bij me. Dat was mijn gelukje.

Verder lezen: Thom Geurts, Vormen van leegte, Een kleine catalogus van levenskunst, Tilburg, 2016, 92 p., softcover, geïllustreerd, € 17,50 (exclusief verzending), ISBN 978-90-825727-0-4.

Bestellen via info@waardegerichtleren.nl of via de contactknop van deze site.

MENU